Welkom in het exotische Kenia. Het land waar van alles valt te ontdekken en waarvan zijn bezienswaardigheden zelfs presidenten, beroemdheden en hoogheden aantrekt. Kenia’s prachtige Nationale Parken, Archeologische opgravingsplaatsen, adembenemende schoonheid, parelwitte stranden, groene palmbomen, lekkere cocktails en heerlijke internationale keuken maken het tot een ultieme droombestemming.
Kenia biedt de vakantiegangers de mooiste natuurlijke attracties in de wereld, dit in combinatie met uitstekende hotels en lodges. Je krijgt als bezoeker echt waar voor je geld. Wat betreft bezienswaardigheden, geluiden en geuren van het tijdloze Afrika is Kenia buitengewoon. Kenia is een geschikte bestemming voor veel verschillende mensen en smaken.
Je hoeft geen vogelkenner te zijn om onder de indruk te raken van de ruim duizend verschillende vogelsoorten die je in Kenia aantreft; ook hoef je geen paleontholoog te zijn om Kenia’s rijke geschiedenis te waarderen; je hoeft geen professionele duiker te zijn om onder de indruk te zijn van al die verschillende vissen en zeedieren die daar rondzwemmen in de zee; ook hoef je geen insectenkenner te zijn om de schoonheid te waarderen van al die kleurrijke en zeldzame vlinders die je in Kenia aantreft. Je komt deze mooie vlinders overal tegen in tuinen, bossen en zelfs in de droge gebieden in het Noorden van Kenia.
Het aantal wilde dieren die je in Kenia aantreft tref je nergens anders in de wereld aan. In Kenia tref je nog een grote concentratie aan van grote katachtigen, grote zoogdieren en andere wilde dieren in hun natuurlijke woonomgeving. In Kenia kun je overnachten op kampeerplaatsen, simpele budget accommodaties, maar ook in super de luxe hotels en resorts. Er is voor ieder wat ‘wilds’.
Geografie
Mount Kenya: In Tsavo East National Park
Kenia heeft een oppervlakte van 582.646 km², waarvan ongeveer 13.400 km² water is. De hoogste berg in Kenia is de Mount Kenya (5199 meter), dit is de op één na hoogste berg in Afrika na de Kilimanjaro in Tanzania. Het gebied van Mount Kenya is zeer vruchtbaar en daarom worden de lagergelegen gebieden dan ook gebruikt voor landbouw.
Bevolking
Kenia is een land met een grote etno-culturele diversiteit.
Etnische groepen
Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6%, andere Afrikaanse groepen 15% (waaronder de Embu, Kuria, Masaï, Mijikenda, Somaliërs, Swahili, Turkana en de Yaaku) en niet Afrikaanse groepen (Aziaten, Europeanen en Arabieren) 1%.[1]
Talen
Kenia is een meertalig land. De officiële talen zijn het Engels, geïntroduceerd tijdens de Britse koloniale overheersing tussen 1890 en 1964, en het Swahili, dat in heel Oost-Afrika als lingua franca fungeert tussen de verschillende volken sinds enkele eeuwen voor de koloniale overheersing. Volgens Ethnologue worden er in Kenia totaal 61 talen gesproken.[11] Vrijwel allemaal zijn dit talen die hun oorsprong hebben op het Afrikaanse continent. Deze talen kunnen worden onderverdeeld in drie taalfamilies; Bantoetalen, die vooral in het midden en zuidoosten van het land worden gesproken, Nilotische talen in het westen en Koesjitische talen in het noordoosten.
Religie
Protestant 45%, rooms-katholiek 33%, moslim 10%, inheemse religies 10% en overigen 2%.[1]
Economie
Zakencentrum Nairobi
De belangrijkste inkomstenbronnen zijn export van koffie en thee, daarnaast toerisme naar nationale parken en wildreservaten. De economische groei hapert echter al jaren. In het begin van de jaren negentig kromp de economie zelfs, waarna de regering in 1993 besloot tot liberalisering. Importheffingen en prijscontroles werden afgeschaft. De hervormingen werden gesteund door de Wereldbank, het IMF en andere donoren, en leidde tot een groei van 4,5 procent over 1995 en 1996. Daarna zakte de groei weer in. Binnenlandse conflicten brachten de toeristenindustrie schade toe.
Primaire sector
De meerderheid van de beroepsbevolking werkt in de landbouw, toch bedraagt deze sector maar 26% van het bruto nationaal product. Kenia voorziet zichzelf volledig van voedsel uitgezonderd graan, toch kan het nog zeer veel uitvoeren naar het buitenland.
Kenia’s belangrijkste landbouwproducten zijn: sisal, pyrethrum (grondstof voor een insectenbestrijdingsmiddel), tarwe, suiker, ananas en katoen. Buiten deze zijn er ook de vrij nieuwe sectoren zoals de bloemen- en groenteteelt. Er wordt tevens koffie en thee geteeld maar dit is voornamelijk om uit te voeren.
Een nadeel voor deze sector is de steeds terugkomende lange periodes van droogtes, waardoor slechts 13% van het land het hele jaar door effectief gebruikt kan worden.
Onderwijs
Sinds de onafhankelijkheid van Kenia in 1963 is het onderwijssysteem enkele keren hervormd. Het huidige systeem stamt uit 1985 en werd geïntroduceerd door president Daniel arap Moi. Dit 8-4-4-systeem houdt in dat kinderen 8 jaar basisonderwijs ontvangen, waarna ze het Kenya Certificate of Primary Education (KCPE) krijgen. Vervolgens volgen ze vier jaar middelbare school, dat het Kenya Certificate of Secondary Education (KCSE) oplevert. Vervolgens kan er een vierjarige universitaire opleiding gevolgd worden. Enkele privéscholen houden echter nog steeds vast aan het systeem dat in het Verenigd Koninkrijk gebruikt wordt.
Van alle kinderen in Kenia volgt zo’n 85% het basisonderwijs. Van alle kinderen die de basisschool succesvol doorlopen, gaat 75% door in het voortgezet onderwijs. Van alle scholieren die hun KCSE behalen, studeert 60% (zo’n 38% van het totaal aantal kinderen) verder, bijvoorbeeld op ambachtsscholen of publieke of particuliere universiteiten in het land. zo’n 950.000 Kenianen hebben in het buitenland gestudeerd, overwegend in landen als India, het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Staten, Rusland en Oeganda.
Er zijn 48 universiteiten in Kenia. 22 daarvan zijn openbaar, en 26 zijn particulier. De oudste universiteit van het land is de Universiteit van Nairobi, sinds 1970.
Openbaar vervoer in Kenia: Matatu
De fauna en flora in Kenia zijn zeer gevarieerd, zo zijn er meer dan 80 wilde zoogdiersoorten en over de duizend verschillende vogels. In de vele natuurparken komen veel leeuwen, zebra’s, giraffes, nijlpaarden, olifanten en luipaarden voor. In de nabijheid van het Victoriameer zijn er veel flamingo’s en neushoorns.
Klimaat
Kenia heeft een tropisch klimaat. Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de dichte locatie op de evenaar. Daardoor is het praktisch even lang donker als licht, en zijn de dagen bijna het hele jaar door even lang. Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Naarmate men verder het binnenland in trekt, wordt de lucht droger en de nachten kouder.
Neerslag
Neerslag valt in Kenia in twee periodes, van maart tot en met mei en eind oktober tot en met december. Meestal valt de neerslag in korte stortbuien of tijdens een storm die duidelijk voorspelbaar is door het snel samentrekken van de wolken. Ook kan het in Kenia langdurig regenen. In oktober 2011 viel er in een week tijd bijna 1000mm regen.
Vaak veranderen de niet verharde wegen na een regenbui in modderpoelen. De wegen zijn zo slecht dat er veel kuilen worden gevormd, dit is slecht voor het werkverkeer dat hinder ondervindt van de kuilen.
De Keniaanse stad Kericho staat bekend als de plaats op aarde waar het het vaakst hagelt: gemiddeld op 132 dagen per jaar.
Bron: wikipedia







